Thursday, October 4, 2012

4 Oktober datang lagi...

Kehadapan suami yang dirindui...

Maafkan isterimu yang kuat merajuk ini. 
yeah.. yeah i know... i kept saying to be better everytime tapi tak lama lepas tu, sama juga...
they said bad habits are hard to break..
I cannot promise you to never merajuk again which i belive would be the perfect birthday present. kan?
Tapi hakikatnya hati ini tidak mampu membencimu langsung..
After all... You are perfect to me.

Happy Birthday dear husband...
semoga Allah sentiasa melindungimu...

p/s: Aku mencintaimu kerana Allah...

Yang ikhlas;
Your less than perfect wife.

pengantin baru dalam kenangan.
  

Monday, October 1, 2012

kawen bajet #2

#2 Meminang, Bertunang & Ijab Kabul

teringat kenangan "sms rahsia" dengan arwah mak mertua dulu.
we're talking behind his back about the wedding preparation. 
bukan apa... sembang kencang dengan bakal suami pun kadang-kadang boleh buat gaduh juga.
masing-masing stress mau itu mau ini tapi itu tak kena...ini tak kena...
ada karang tak kawen... haa baru padan muka memasing.
berbincang dengan bakal mak mertua haruslah dengan penuh kesopanan dan kesusilaan kann...
despite, arwah mak is very considerate. lucky me!

at this point..
the bakal suami wajib berfikiran positif all the time.
kalau bride-to-be merajuk... kau merajuk sama... 
haaa... tak kawen la korang.
i'm sharing, based on our experience tau... 
sebab the most stressful part is the wedding preparation itself la kan...

macam-macam benda nak kena urus.
even kawen bajet pun. eh lagi-lagi la kawen bajet.
sebab semua benda kau kena buat sendiri...
nak kena jaga hati semua orang lagi...

so... kalau si bride-to-be merajuk tu memang normal la kot.
bakal suami main peranan selamatkan keadaan.
jangan nak merajuk sama.

i give my Imran 5 stars for that part.
sebab dia boleh buat cool & rajin pujuk sambil bagi semangat to the bride-to-be  whenever we face the stressful part.
secara tidak langsung... diri sendiri jadi semangat balik nak kawen & tak jadi merajuk! hehe...

somehow... bagi la  the bride-to-be peluang untuk merajuk sekali sekala.
bukan apa... tu salah satu cara nak lepaskan stress je pun...
when we said... "tak payah la kawen kalau macam ni!" 
bukan niat nak cakap macam tu pun... ok..
gila bercinta 9 tahun tup-tup tak jadik kawen sebab benda kecik... pfftt!!!

one of the ongkos yang we have to pay masa tu of kos la tiket kapalterbang yang super mahal.
so we kind of innovate the majlis meminang secara atas talian.
haha...
majlis meminang guna talipon antara mak-mak kami.
kelakar sebab ada part yang memasing tak paham isi kandungan perbualan due to the language barrier. haha...

since tiket flight mahai nak mamphs... kami tunang pada hari sama majlis nikah.
tunang tak lama pun... ada la dalam sejam... 
walaupun boleh je skip part tunang-tunang nih.
bagi chance la kan... =)


Alhamdulillah majlis 26 Januari 2009 agak berjalan lancar.
semua pun happy.
Alhamdulillah...
yang penting memasing dah selamat tukar status jadi suami & isteri.


Alhamdulillah... :)


  

......to be continued. InsyaAllah..