Tuesday, April 24, 2012

attending kuliah Ustaz Don

assalamualaikum...
last wiken lepas balik dari kenduri jiran, 
mama ajak saya tengok kuliah Ustaz Don...

hari ini kita belajar hukum tajwid Mad Silah..
tu apa Ustaz Don?

Ustaz Don: Haa... Deedat nak pi mana tu?
Deedat : jap Ustaz.. nak pi panggil ayah sat.

okay jom sambung!

ooo macam tu...

=)

kalau macam tu nak baca macamana pula Ustaz Don?

Ustaz Don: baca macam ni ye...

Ustaz Don: bole dak?
Deedat : InsyaAllah...

eh... kejap ye ustaz...

penat la berdiri. nak baring boleh?

haaa... selesanya...

tau-tau je saya dah lelap... haish....

bangun tido sambung cerita sang kancil lak...
ok bye semua..

Friday, April 20, 2012

this is what happens when we get bored...

the other day... while watching 30 minit Ustaz Don... 
sambil lipat kain...
tiba-tiba Deedat hulur satu kain tudung kat mama.
when I said thank you... dia masih duduk tunggu sambil sengih-sengih kat depan mama.
maybe nak suruh lilitkan serban macam Ustaz Don kot... pikir mama dalam hati.

lilit punya lilit tak jadi. 
mana mak reti nak eh...

instead... jom kita buat tutorial pakai tudung since Deedat willing to be the model. haha...


mula-mula letak kain tudung atas kepala.

then, bring both side together gether macam ni...

siap!

side view =)

mama... macamana nak tanggal ni??





Pesanan Imam Muda Deedat, 
'tutuplah auratmu supaya Allah lagi sayang kat kamu...'


selamat berhujung minggu semua!!! 

Thursday, April 19, 2012

The Sweeping Deedat

he's been a BIG help in the house lately.

kalau jumpa penyapu laju aje hendak menolong. 

see...

alamak... apa yang sangkut nih...

=)

tekun.

rehat jap.

eh celah sini pun ada habuk.

celah sini pun...

dan sini.

kenapa? tak percaya?

kebersihan itu sebahagian dari iman.

hiarkh!

hnss...

eh... hai neighbour

sori... Deedat busy ni. next time la keh. bye!
 

Wednesday, April 18, 2012

Mungkinkah students sekarang memang sangat kaya dengan sense of humour?










bukan...cikgu tak marah pun kamu buat gini... 
tapi cikgu harap kamu tak buat lawak macamni dengan boss kamu nanti okey.
=)

alhamdulillah... these particular students dah selamat konvo pun last week... 



p/s: bukan niat buruk apa pun post gambar-gambar ni. untuk kenangan saja. bye!

Monday, April 16, 2012

my prayer has been answered! =)

Rasanya cepat betul dapat hadiah paling bermakna tahun ni...
Satu insiden kecil yang agak mencabar tahap keseriusan untuk berubah menjadi yang lebih baik.


Right on the day I turned to big THREE... teheeeehe...

I was a bit upset pada mulanya sebab dah susahkan urusan orang yang jadi mangsa kecuaian saya.
But it was settled in a good way pun... walaupun pada awalnya agak tegang.

Yep... i "crashed" someone's car on my 30th birthday.
Bukan teruk sangat pon rasanya. calar sikit yang tak nampak sangat pon kalau nak compare dengan damage kat kereta sendiri...
At first rasa geram juga sebab kami di'herdik' walaupun sudah mengaku dan minta maaf elok-elok and tried to settle it in a best way. Sedangkan pihak dia mungkin ada silapnya juga sebab parking di tempat yang tidak sepatutnya... (ceh.. ada hati juga nak salahkan orang tu... hehe)...

Syukurlah ada kawan-kawan sekerja yang setia membantu masa kejadian menimpa.
Segala urusan pun agak dipermudahkan.


satu yang rasanya agak aneh pada hari kejadian...
perasaan pelik masa keluar rumah pagi itu. rasa tidak sedap hati semacam.
i was thinking yang mungkin akan mati dalam car accident on that day pun ada. huhu...


and right after the incident... terus rasa lega yang amat. boleh?



come to think of it...I take it as a kifarah dari DIA.
sekali la dengan kejadian hari tu.

tetiba nak cakap... every cloud has a silver lining..
and don't simply judge me for what happened okey...

sebab si dia yang bayar kereta tu bulan-bulan pun tak merungut langsung...

thank you abang ohshem! =)

at the end of the day... we laugh it out loud anyway...



hai... cantik tak haircut yang mama saya buat??

Friday, April 13, 2012

hello 30!

yep.. hari ini saya genap 30 tahun lahir ke dunia ini.

30 tahun hidup tapi masih rasa sangat rugi. sebab tiada apa pencapaian yang boleh dibanggakan lagi.

30 tahun hidup tapi masih belum mampu menghafal Quran.
kau kata kau Islam... Quran itu junjungan panduan hidupmu.. 
tapi menghafal 1 juzuk pun masih agak terkial-kial.
agak pathetic disitu!

amalan solat yang basic pun kadang-kadang ada lompongnya. 
solat sejurus masuk waktu pun kadang-kadang saja.
solat penuh khusyuk? hmm... belum sampai ke tahap tu lagi kot... 
teringat kata-kata ustaz dalam cerita Hafalan Shalat Delisa... pikiran akan menjadi satu bila solat kita khusyuk. kalau disengat kala jengking pun kompom tidak rasa sakit langsung.. 
kau mampu?  

sedihnya bila pikir.. kalau nyawa dicabut dalam keadaan dosa lagi banyak dari pahala.



BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM....

saya ingin menutup chapter dua puluhan dengan azam supaya semua yang buruk tidak dibawa ke umur yang akan datang. jika Allah izinkan untuk umur bertambah lagi la. 
tutup buku lama. buka buku baru.

semoga semua perangai buruk saya boleh ditinggalkan selamanya.

semoga saya menjadi seorang yang lebih bersabar bila diuji kelak.

semoga tiada lagi makian dan cacian yang terkeluar dari lidah mahupun hanya terlintas di dalam hati bila rasa marah atau tidak puas hati menguasai diri.

semoga saya menjadi lebih matang dan bersikap lebih rasional. supaya dapat menjadi contoh yang terbaik buat anak(-anak)ku.

semoga saya tidak lagi bersangka buruk terhadap sesiapa pun.

semoga saya boleh menjadi seorang isteri yang terbaik buat suami saya.

semoga lebih banyak doa saya titipkan setiap hari.

semoga saya lebih takut untuk berbuat dosa walaupun sekecil zarah.

semoga saya menjadi seorang anak, isteri, menantu, mama, makcik, adik, kakak, sepupu, saudara, biras, ipar, kawan, pendidik, ataupun stranger yang dapat membahagiakan kamu semua.

semoga segala salah silap saya terhadap siapa-siapa telah dimaafkan dengan seikhlasnya. kalau halalkan hutang-hutang yang belum selesai lagi comel... eh! =) 

semoga saya tidak lagi 'ter'post status/komen/like/share yang bukan-bukan di facebook.

aminn...


kalau kamu aminkan semua doa saya di atas... itulah hadiah yang paling terbaik saya terima tahun ini.
terima kasih ya. =)
semoga kamu juga memperolehi apa yang kamu harapkan.  
amiin...

zaman paling seronok.
simply being happy for no reason at all.

Friday, April 6, 2012

selamat berhujung minggu! =)

what?? it's friday oledi??

hmm... any cool plan for this weekend?

srottt... srottt...

apa-apa pun...
selamat berhujung minggu semua!
ayah... mama ajak main badminton lagi!

sebab berat mama dah makin tambah... hik3! 

Wednesday, April 4, 2012

my Ayah my Hero

hujung minggu masa nak balik Segamat jumpa atok, tayar kereta pancit...

sian ayah kena tukar tayar time demam...

takpa ayah saya dulu mechanical engineer...
dia tau apa nak buat...
tiba-tiba mama menyampuk "eh buka skru ikut arah jam la.."
apa la mama ni... nama je mekanikal tapi teori salah. hahaha... 

Alhamdulillah... he made it!

Deedat & mama tolong tengok dan bagi semangat ja...

eh, hai!


penat tau!


lusanya ayah dah sihat walafiat.
Alhamdulillah....
terima kasih Allah...


petang tu mama ajak pegi main badminton.
masa kami tunggu ayah siap, saya tengok mama bersihkan depan rumah.


saya minta penyapu tu kat mama.

see...  

saya pun dah pandai sapu sendiri.

eh... sana pun ada daun kering...

kena sapu bersih-bersih... nanti mama suka! =)

hiarkh!

hnnssh!

heeee...

rehat jap..

siap pun...

mama belanja saya sebab tolong tadi.

ok bai... nak tengok tiwi.