Monday, December 17, 2012

catatan kehamilan #4

FRENLY REMINDER: catatan kehamilan adalah catatan about my own previous experienced untuk dikongsi bersama. sila rujuk dengan yang lebih pakar as i will not responsible for any harm caused by this entry. mekasih.


Antara kenangan rutin masa peknen anak sulung nama Ahmad Deedat dulu ialah mendengar lagu dari kaset michael buble. (gigih okey dubbing lagu dari cd ke kaset sebab kancil oren dulu hanya guna radio jenis pemain kaset. ok kagum sekarang! thehehe....)  

and one of the song yang asyik diulang-ulang ialah lagu haven't met you yet. bukan apa. mulakan hari sebelum sampai opis dengan happy2 dengar lagu feveret. :P

lepas bersalin teruih campak CD & jumpa balik masa Deedat dah umur setahun lebih nak masuk dua tahun. 
sebab bila dah ada anak dan kau sedar yang mengaji depan anak amat kurang...tapi cita2 tinggi nak anak tahfiz Quran, haruslah dalam kereta sentiasa pasang CD mishary supaya In shaa Allah sama-sama dapat manfaat. aamiin....




ok balik cerita michael buble tadi. masa pasang lagu feveret lama dulu terus dia respon. ok... Deedat tak pernah kot dengar lagu ni selain masa dalam perut dulu. tup2 dah nak masuk dua tahun dia masih ingat lagu ni. 
see... see.... apa yang kita dok bagi baby dengar masa dalam perut pun diorang boleh recall balik.. sebab everytime main this particular song mesti Deedat respon. lagu lain dia tak respon pun..yang sempat rakam ni agak over ekting sikit la... hehehe...

maknanya boleh pakai la petua letak hedfon dekat perut bagi baby dengar benda elok tu kan...
ok... moral of the story... masa peknen bagi baby dengar alunan Quran banyak2. in shaa Allah....


Sempena befday kamu yang ke-2 according to Hijri calendar, (18 MuHarram 1434H yang lepas)
 
Happy Birthday dear son
semoga kamu sentiasa bahagia hidup di atas dunia ini dengan rahmat kasih sayang dari Allah. Aamiin...



lepas habis dengar lagu tu sama-sama, pandang Deedat sambil cakap

"Deedat, ini lagu kita dua okey!" 

dia senyum. :)

Friday, November 9, 2012

budak kecik zaman sekarang

bila henpon sampai kat tangan dia... 
macam ni la kekdahnya...

tak kira dalam rumah...

luar rumah....

eh, tengah buat apa tuuuu?

khusyuk!

suruh masuk rumah boleh dia nyorok tepi tu... haih!

dalam kereta.

sebelum tidur..

bizi sangat kamu ye nak....


lepas ni kena control sikit.

dah pandai sangat guna telefon.
kalau lupa sekat panggilan keluar... habis la dia call & sms semua orang.
selalu jadi mangsa nenek & aki Deedat.
call tengah-tengah malam... cuak member ingat ada emergency ke apa... haish!
tu belum kira folder yang asyik penuh gambar kaki dia...
lagi haru bila ada gambar yang tak patut orang tengok... *geleng-geleng kepala.

Tuesday, November 6, 2012

the perfect weekend #5 - a trip to upstate.

haha... tajuk batu belah batu bertangkup sungguh... sebenarnya kami ke utara ja...


holiday + ayah's working day.

Negeri jelapang padi.

Sungai Petani here we come.

esoknya mama paksa saya bangun awal pagi. 

tengah ambik mood sementara tunggu mama & ayah siap.

good luck ayah!

ayah & uncle YB.

while ayah busy explaining the project to the juries...

mama is busy chasing me aroud.
haaa dah jatuh tergolek atas tangga pun dia boleh senyum lagi!

penat main teruih tidoq.

alhamdulillah... =)
team ayah dapat gold medal!

sampai hotel saya sambung tidur. penat main sungguh-sungguh.

esoknya. on the way to Penang.

kami ke Bukit Bendera.
Deedat tak fully charged lagi. muka mandom je nak...

semandom cuaca di luar... ;p

at the hilltop.

sejuk + hujan renyai-renyai. We're happy enough though... =)

Deedat happy main menan baru.

happy Deedat.

the mosque of Bukit Bendera.

singgah asar.

while waiting for ayah..

hai... nama saya Ahmad Deedat...

going downhill...

singgah jap.

view of Penang from Bukit Bendera.

haaa... baru jelas....

Deedat & ayah were here.


Thursday, October 4, 2012

4 Oktober datang lagi...

Kehadapan suami yang dirindui...

Maafkan isterimu yang kuat merajuk ini. 
yeah.. yeah i know... i kept saying to be better everytime tapi tak lama lepas tu, sama juga...
they said bad habits are hard to break..
I cannot promise you to never merajuk again which i belive would be the perfect birthday present. kan?
Tapi hakikatnya hati ini tidak mampu membencimu langsung..
After all... You are perfect to me.

Happy Birthday dear husband...
semoga Allah sentiasa melindungimu...

p/s: Aku mencintaimu kerana Allah...

Yang ikhlas;
Your less than perfect wife.

pengantin baru dalam kenangan.
  

Monday, October 1, 2012

kawen bajet #2

#2 Meminang, Bertunang & Ijab Kabul

teringat kenangan "sms rahsia" dengan arwah mak mertua dulu.
we're talking behind his back about the wedding preparation. 
bukan apa... sembang kencang dengan bakal suami pun kadang-kadang boleh buat gaduh juga.
masing-masing stress mau itu mau ini tapi itu tak kena...ini tak kena...
ada karang tak kawen... haa baru padan muka memasing.
berbincang dengan bakal mak mertua haruslah dengan penuh kesopanan dan kesusilaan kann...
despite, arwah mak is very considerate. lucky me!

at this point..
the bakal suami wajib berfikiran positif all the time.
kalau bride-to-be merajuk... kau merajuk sama... 
haaa... tak kawen la korang.
i'm sharing, based on our experience tau... 
sebab the most stressful part is the wedding preparation itself la kan...

macam-macam benda nak kena urus.
even kawen bajet pun. eh lagi-lagi la kawen bajet.
sebab semua benda kau kena buat sendiri...
nak kena jaga hati semua orang lagi...

so... kalau si bride-to-be merajuk tu memang normal la kot.
bakal suami main peranan selamatkan keadaan.
jangan nak merajuk sama.

i give my Imran 5 stars for that part.
sebab dia boleh buat cool & rajin pujuk sambil bagi semangat to the bride-to-be  whenever we face the stressful part.
secara tidak langsung... diri sendiri jadi semangat balik nak kawen & tak jadi merajuk! hehe...

somehow... bagi la  the bride-to-be peluang untuk merajuk sekali sekala.
bukan apa... tu salah satu cara nak lepaskan stress je pun...
when we said... "tak payah la kawen kalau macam ni!" 
bukan niat nak cakap macam tu pun... ok..
gila bercinta 9 tahun tup-tup tak jadik kawen sebab benda kecik... pfftt!!!

one of the ongkos yang we have to pay masa tu of kos la tiket kapalterbang yang super mahal.
so we kind of innovate the majlis meminang secara atas talian.
haha...
majlis meminang guna talipon antara mak-mak kami.
kelakar sebab ada part yang memasing tak paham isi kandungan perbualan due to the language barrier. haha...

since tiket flight mahai nak mamphs... kami tunang pada hari sama majlis nikah.
tunang tak lama pun... ada la dalam sejam... 
walaupun boleh je skip part tunang-tunang nih.
bagi chance la kan... =)


Alhamdulillah majlis 26 Januari 2009 agak berjalan lancar.
semua pun happy.
Alhamdulillah...
yang penting memasing dah selamat tukar status jadi suami & isteri.


Alhamdulillah... :)


  

......to be continued. InsyaAllah..

Sunday, September 30, 2012

kawen bajet #1

being a bride-to-be yang masih sekolah (back in 2008)... 
i never asked my future husband a wedding ceremony yang gah-gah bak kenduri kawen retis kekdahnya... 
sedar diri di situ... hehe
maklumlah belum ada sumber pendapatan untuk disumbangkan selain daripada scholarship yang cukup untuk diri sendiri saja... =)

memang betul lah... jodoh dari DIA memang yang terbaik.
si bakal pengantin lelaki pula terima seadanya idea untuk kawen bajet atas desakan saya. hehe...
itu pun lepas bantah habis idea kawen koboi saya yang tidak masuk akal katanya...

lepas sepakat untuk cut down cost yang mengarut bagai... 
akhirnya kami selamat juga diijabkabulkan dalam majlis yang sederhana tapi meriah.
alhamdulillah.... =)
  
some of the stuffs yang kami buat...



#1 Kad Undangan Majlis 

Buat sendiri.
design, print, potong semua buat sendiri.

ini salah satu design yang masih ada dalam simpanan... 
nama pun buat sendiri...  haruslah ada banyak design kan... free of charge kot....



yeah.. i know... design ala kadar saja....

design envelope pun buat sendiri. gigih kan? :p




tak sempat buat lawa-lawa dowh..
sebab mak bakal pengantin dok push tiap hari telefon suruh pos cepat2 ke Sabah sebab tak sabar nak mengedar & menjemput orang kampung 
padahal anak dia kat Batu Pahat tengah kalut banyak assignment + thesis yang nak kena hantar... 
ahh... janji rawk! =)



.......to be continued.  InsyaAllah....

Tuesday, September 11, 2012

Deedat's chipped tooth

last two weeks we discovered yang salah satu gigi depan Deedat chipped! maklumlah budak dah makin lasak...






mama Deedat : alamak... tak bahaya ke ni kalau dia tertelan 'gigi' tu?

ayah Deedat : tak bahaya la. kan kalsium tu....



what?!!!

Friday, September 7, 2012

Doa

Bila balik kampung sabah satu saja benda yang buat kami cuak gila.

Deedat.

on how he will behave during the 2.5 hours flight.


first time travel dulu kecut gila perut kami.
2 jam setengah rasa macam travel 8 jam!
sekali dia meraung dalam flight terus kami kalut tak cukup oksigen nak bernafas. haha...

Tahun ni, seminggu sebelum raya kami dah shoot balik ke Sabah.
ALHAMDULILLAH..... hari tu dia TAK meragam langsung!

ya Allah syukur amat...

lagak cool di siang Ramadhan. haish mentang-mentang dia tak puasa....

nyum2!

nak?

this funny looking vehicle caught his attention. 
selamat mak pak dia
anak tak meragam sebab kebosanan nak tunggu boarding. 

mula-mula dia nampak gelisah sikit.

lepas tu terleka tengok technician MAS kalut betulkan ekon bocor.

few minutes lepas departure.. he asked for booby snack. lepas tu....ZZzzzz....

the whole hours tau dia tidur.

ayah pun bolehlah baca newspaper dengan tenang.


perkara kecik. tapi rahmat besar bagi kami.

terima kasih ALLAH...

I wondered at first. tapi teringat sebelum take off memang doa sungguh-sungguh dalam hati.
minta dia tak meragam dalam flight.

Alhamdulillah Allah permudahkan.

masa nak balik KL pun minta lagi.
Alhamdulillah Deedat tido jugak. sampaikan kena kejut bila dah touch down.

this little thing made me realized.
Doa tu memang satu senjata.

Allah kan suka bila hamba dia selalu minta. keep asking! InsyaAllah... =)

yup... masa first time travel dulu tak berdoa pun minta tolong kat Allah.
sebok kalut pikir macamana nak tenangkan dak kecik ni.
tapi tak menjadi jugak pon.... see.. see...

ok. bai.