Tuesday, May 31, 2011

jaslinah's 31 days get organized challenge

i have to admit that i'm a very disorganized person... there you go... membuka pekung di dada sendiri... wheeeeww!!

this is who i am was...

sumber : Google Image

  • always having hard time finding stuffs when needed.. encik Imran kadang-kadang akan terbebel about this. walaupun beliau bukan seorang pembebel.
  • same goes to:  finding a file or document in my computer.
  • struggling with kekusutan dalam otak... keep telling myself what to do next..what need to do first... what to do later... what not to do... tapi satu benda pun belum tentu berjaya dibuat... 
  • lepas selongkar kotak mencari barang yang dicari will ended with kotak yang berserabut... and will remain as a kotak yang berserabut.
  • sometimes got angin for jotting down my to-do-list but ended with just a list... bila selak2 buku nota... terjumpa list tersebut dan tiba-tiba rasa bersalah (but just for a few seconds) :p...
  • selalu terbeli barang dua kali... lepas shopping barang rumah biasanya akan mencampak barang dalam stor belakang and next shopping session akan beli lagi sebab ingatkan stok sudah habis.. 
  • sometimes kennot open my drawer sebab penuh barang campak-campak... you know what i mean... 
  • always admiring orang yang kemas dan teratur tapi tidak pernah berjaya mengubah diri untuk lebih tersusun. sooo hangat-hangat tahi ayam.
  • sangat penyayang sehingga tidak sampai hati membuang barang-barang yang agak tidak diperlukan lagi  sebab selalu set dalam otak yang those stuffs might be needed one day... instead... lama-lama jadi sampah jugak... 
  • i have few organizer book yang hanya digunakan tidak lebih daripada 5 mukasurat. T__T
  • i'm a mom, a wife, an educator and a perempuan.. this is totally inappropriate!!

desperately have to change this!


dengan ini saya mengisytiharkan June 2011 sebagai bulan untuk GET ORGANIZED CHALLENGE...
by the end of June... if you find me still disorganized... slap me in my face!!! serius...

sekian...

Monday, May 16, 2011

lilin

kenapa mesti ada hari guru?
sebab semua guru layak dapat penghargaan setimpal dengan jasa mereka.
sebab guru itu umpama lilin yang membakar diri sendiri buat menerangi kehidupan orang lain.
source: google images

sabtu lepas... konvokesyen batch pelajar-pelajar yang pernah saya ajar subjek keusahawanan suatu ketika dulu. this patricular students memang saya ingat sangat-sangat walaupun kelas yang diajar hanya satu semester sahaja. masa itu memang rasa sangat mencabar & tercabar. lagi-lagi masa itu baru pegang title pensyarah baru. to be honest... pernah menangis depan this particular students sebab rasa kecewa yang amat teruk. sebab masa tu kononnya niat ikhlas sangat nak tolong this particular students berubah walaupun sikit...

most of them yang saya jumpa sabtu lepas still remember me and say hi... yet nobody thanked me. mungkin sebab dulu saya pernah marah & maki this particular students sampai mereka benci saya. tapi saya happy sangat bila tahu yang most of this particular students sudah berkerjaya & ada haluan hidup sendiri. sambil doa dalam hati moga hidup mereka lagi success satu hari nanti.

being a teacher myself make me believe that a teacher is someone we should respect and love no matter how garang, fussy or whatsoever they are to us. 

to ALL teachers out there... SELAMAT HARI GURU... semoga hidup kalian dirahmati ALLAH sampai bila-bila pun. amiin...

Saturday, May 7, 2011

Happy Mother's Day

Sudah 4 bulan 1 minggu 6 hari pegang title emak kepada budak kecik ni.



tiap malam tidur akan kurang lena selagi botol susu budak kecik ni tak siap bersidai.


nafsu berbelanja untuk diri sendiri makin kurang. Perasaan bila beli baju anak lebih seronok macam dapat baju baru untuk diri sendiri. 

kalau dulu wallpaper henfon asyik muka encik somi... sekarang wajib letak gambar muka anak. 
no wonder ada hari ibu tapi tiada hari isteri. haha...   

bangun malam-malam bagi susu sebab anak lapar sudah menjadi perkara biasa.  

berhenti makan sebab anak menangis dan perlu basuh berak anak pun bukan satu masalah besar. 

 
   
belum pandai wish selamat hari ibu. tetapi muka gembira dia buat hati saya cair macam cekelat cadbury di tengah hari.

siapa cakap being a mother itu satu tugas ringan? penat. tapi penat yang berbaloi-baloi. dan kami gembira dengan penat lelah ini. betul tak mommies??

sememangnya hari ini sangat istimewa.selamat HARI IBU buat semua ibu.. mama.. ummi.. omma.. mother... mummy... dan yang sewaktu dengannya... you rocks!! =)

Tuesday, May 3, 2011

remedy

kalau rasa tension tak payah pergi jumpa pakar psikiatri kot....
budak kecik ni pun cukup... 


CHAK!!!

=)