Thursday, March 31, 2011

i love u lah!

kalau deedat bersin mesti mama & ayah dia eksaited lebey...





especially kalau ada terselit 'bersin-tak-jadi"...  

sayang, awak buat hati mama & ayah cair tau... 


ya ALLAH... terima kasih atas kebahagiaan ini. 

Wednesday, March 30, 2011

saaaayang awak!

hello semua... 
Deedat dah andai lap idung sendiyi lepash bercin tauu... :D

Friday, March 25, 2011

cuti bersalin #5

masih ingin bercuti bersalin walaupun sudah cukup 90 hari... 
boleh? 
still can't get over it! yet..
nikmat bila dapat berkepit dengan anak & encik somi 24 jam... macam hanimun tahu?? =)

confinement period sangat seronok & quite challenging... banyak belajar benda baru + hidup jadi hura hara sikit contohnya masa tidur yang tunggang langgang... sampaikan hari apa pun boleh lupa. 

hari ke-27 berpantang... hairan bila ayah Deedat balik awal dari sekolah... 
bila tanya... ayah Deedat jawab;
"UiTM lengang je hari ni... tengok lab pun kosong... rupanya hari ni cuti thaipusam..." 
kih kih kih...


deedat masa hari ke-7... baru lepas dapat result dari hospital yang deedat bebas dari kuning. yehuwww...
tak sia-sia mama & ayah usaha keras nak bagi kuning awak turun (12.7 ke 7.9)...alhamdulillah... =) 


**masih merindui moments masa Deedat dalam perut dulu... ke hulu ke hilir ikut mama pergi kerja... pergi kursus... sedihnya nak tinggal anak kat rumah! 
working mommies... i salute u all lah!

Thursday, March 24, 2011

cuti bersalin #4

cuti bersalin sudah habesss...

ya... hari ni Ahmad Deedat kena tinggal kat rumah dengan acik Jannah dia..
Mama pegi kerja. Ayah pergi sekolah.
Harap-harap Deedat tak nangis lama-lama bila bangun tidur nanti tengok mama & ayah tak ada kat rumah.. sebab mama dah nangis kuat-kuat dalam hati rindu kat Deedat tau. Nanti balik rumah nak peluk cium awak puas-puas!

Waktu rehat tengahari tadi ingat nak balik peluk Deedat kejap. skali kereta tak boleh start daaa... hampagas sungguh...
flashback balik insiden kereta rosak masa mula-mula melapor diri masuk kerja dolu-dolu...
nasib baik ada opismet2 yang bantu carikan pomen. hihi... terima kasih kawan-kawan... =)

owh... thursday blues sungguh!

.....


tapi ada hikmah jugak kan... dah dapat pomen baru... :p

Thursday, March 17, 2011

cuti bersalin #3

lagi satu minggu Deedat genap 3 bulan.
kalau nak cerita milestones... sama macam baby lain kot..
tapi paling seronok sebab Deedat dah pandai borak (of kos la dalam baby language.. hehe )
bangun pagi Deedat jarang nangis taww. bagun pagi mesti ajak mama borak dulu.. lepas tu sengih-sengih. nampak sangat semalam Deedat mimpi indah...  apa-apa la nak...

semalam ayah Deedat sengih-sengih lepas bangun dari tidur. bila mama Deedat tanya.. ayah Deedat jawab.. mimpi jumpa budak kecik nama Ahmad something...
"Adik Deedat kut..." kata ayah Deedat.
Apa??
dua-dua pandang Deedat. dah nak ada adik pulak ke Deedat?? tunggu awak dah boleh tolong mama buat kerja dulu ye sayang... hik hik...

teringat plak mimpi masa pregnant 3 bulan dulu...
mimpi baby boy sengih-sengih bila mama panggil nama Ahmad Deedat.
masa pregnant 7 bulan ajak ayah Deedat pergi scan nak tengok boboy ke gigirl. Mama menang betting dengan ayah sebab yakin mimpi budak kecik sengih-sengih tu. 

tiada istilah fenin2-cari-nama-anak-dalam-buku-panduan-nama-nama-bayi masa pregnant dulu... laki bini sepakat nak letak nama AHMAD DEEDAT... banyak sebab... selain dari admire sangat-sangat kat dia.

oh... hari ni 17 Mac la....
   
hepi befday Atok Sabah!! muah!!

Thursday, March 3, 2011

cuti bersalin #2

 ini gambar on the way balik dari klinik masa check-up 1 bulan dulu... 

dua hari lepas pegi check-up untuk 2 bulan pulak... sedap je budak kecik ni tido kan... 

alhamdulillah deedat tak demam lepas kena injek for both check-ups...  nangis pun kejap je lepas kena injek. mungkin sebab terkejut macam kena gigit semut api.. tak pun ayah deedat pandai pujuk... sebab mak nya dah lari dulu tak nak tengok anak sendiri kena injek.

pes taim jadik parents banyak yang dirisaukan sebab tiada pengalaman lagi... Ayah deedat siap belikan berjenis termometer (satu jenis puting sumbat kat mulut tu... yang satu lagi jenis tempek kat dahi..).. kool fever pun dah standby... sampai rumah eksaited nak test termometer & tempek kool fever kat dahi anak... yang sebenarnya ayah deedat nak main eksperimen je tu... dah jadik macam hobi pun ada...

Alhamdulillah deedat sekarang dah lima kilo lebey... hasil susu ibu semata-mata... tapi mama lagi syok... asyik makan..makan..makan... sekarang kan kena makan untuk dua orang... hihi... macam masa pregnen dulu pula... :p



sebab asyik kirim jajan bila ayah deedat nak keluar... skali ayah deedat bawak balik stok untuk sebulan teruss... aik, perli ke bang?? hihihi... ni gambar sebahagian lepas selamat dibaham yang lagi sebahagian... sekian.