Wednesday, January 26, 2011

dua tahun

bila dah ada anak... banyak perkara yang jadi kurang penting. kut...
perkara yang selalu diingat jadi tak ingat...
contohnya tarikh-tarikh penting...

oh.. rupanya hari ni genap 2 tahun kami pegang title husband and wife...

happy anniversary cayang... :)




epi eniversari mama & ayah.. Muaxx!!! 
 

Monday, January 24, 2011

kronologi kelahiran Ahmad Deedat bin Khairul Imran


Tiba-tiba rindu yang amat bila raba perut sendiri dah tak gemuk membelon macam dulu... tiada lagi tendangan-tendangan manja... sondol-sondol manja...
walaupun sudah sebulan berlalu tapi rasa macam baru semalam berlaku... :)

21/12/2010 [Selasa]
Lega bila cuti panjang akhirnya bermula esok.. Boleh mula bersiap mental & fizikal untuk deliver baby nanti...
Esok kami plan balik ke Segamat untuk mulakan percutian sebelum masing-masing dapat title baru.

Selepas maghrib tertidur sebab badan rasa sakit & letih yang amat.
Lebih kurang 9 p.m. terasa nak buang air dan tanpa diduga keluar tanda (bloody show). Automatik hilang semua rasa sakit... rasa nak nangis pun ada sebab takut terbersalin malam ni sedangkan belum bersedia seratus peratus. Dalam rasa cemas, takut, teruja, panik dan yang sewaktu dengannya... berlari mencari encik suami di dapur. Dalam rasa panik, kelakar pula bila tengok muka suami yang panik sambil memegang rice cooker masa tu.. Ikan siakap 3 rasa pun baru separuh jalan...

"Kita balik malam ni.. jom siap.." kata beliau.


"OK tapi nak mandi dulu" saya berlagak cool (sebab takmau cetuskan suasana yang lebih panik) walaupun dalam hati Allah saja yang tahu...
Sambil mandi sempat menangis puas-puas dengan harapan semua perasaan tak best akan hilang.

Selepas mandi kagum tengok semua beg pakaian sudah tersedia di ruang tamu.. wow, cepatnya berkemas.. dan malam itu jugak kami berangkat ke Segamat.. Rasa macam naik ambulans pun ada sebab driver lagi cuak daripada pesakit... lampu kecemasan sepanjang-panjang perjalanan...


22/12/2010 [Rabu]
Seharian menunggu tanda-tanda besar (contraction + air ketuban pecah) tapi masih belum kunjung tiba. Aik.. lambat lagi ke nak bersalin ni... takkan nak serah diri kat hospital hari ni kut...
Petangnya Kak Long ajak kami ke klinik untuk inform + dapatkan second opinion...
seperti biasa... check urine... blood pressure... hb...
sambil borak-borak dengan kak misi, terkeluar ayat..

"Sebenarnya semalam saya dah keluar tanda kak.. tapi tak rasa sakit langsung..."

"Apa?? eh kenapa tak pegi hospital. Kena pegi hospital dik... bla..bla..bla..." kak misi pulak yang panik.

"Tapi kak... takde sakit contraction pun..."

"Tak payah tunggu.. ni balik rumah... siapkan beg... makan puas-puas... lepas tu terus pegi hospital..."

Dengan berat hati, balik ke rumah Kak Long. siapkan apa yang patut... makan sepuas hati.. sambil bisik telinga suami... "Kalau tak pegi malam ni boleh tak?"
Ingatkan dapat belas kasihan... nampaknya semua orang takmo ambil risiko...
Jawabnya, dengan berat hati... malam tu jugak serah diri ke hospital.. tapi dengan syarat, singgah shopping ke giant dulu sebelum ke hospital... huhu...

@Hospital Rakan Bayi Daerah Segamat, Johor Darul Takzim.

Standard procedure... terus ke labour room... register... dengan ditemani adik-adik misi yang peramah... check itu.. check ini... dan yang paling haru biru... proses check bukaan rahim... senak nya ya ampun... Allah saja yang tahu.. yang pernah bersalin tau lah... hihi... Dan yang paling haru lagi... tiga kali aku kena check... TIGA!! rasa nak marah pun ada... last-last baru 2 cm bukak... tapi doktor suggest masuk wad je terus malam ni.. sebelum ke wad sempat tanya misi, lepas ni kena check 'jalan' lagi ke?

"A' ah.. tiap empat jam kita check..."
Apaa?? tiap empat jam?? Ok... nak pengsan boleh tak...

dan malam itu bermulalah episod saya berbaju uniform kaler pink...

23/12/2010 [Khamis]
Sejuk hati bila bangun pagi dengar bacaan doa dari speaker wad 9 Hospital Segamat...
Sambil sarapan berkenalan dengan roommate sebab tak sempat nak berborak semalam...

Lepas sarapan, rombongan doktor masuk bilik kami... Sebak hati bila Dr.Hussein (one of the pakar kat O&G department) cakap kes aku sangat berisiko in case kalau kena czer bila tau aku pernah buat operation appendiks (back in 1997) sebab scar kat perut kat tengah tak macam scar normal appendiks punya operation. Tak tau pulak sampai berisiko macam nih... dalam hati Allah saja yang tahu... takoooot...

"It's okay... kalau awak terpaksa czer pun kita akan provide 2 teams, team O&G and team pakar bedah kat sini... I will do the operation myself... tapi kita doa awak bersalin normal ye..." Pujuk Dr.Hussein..
nampak sangat kut muka aku sedih time tu... hehe...



Hari ini baru bermula contraction every 10 minutes. Tiap kali contraction... ya Allah... dalam 30 saat rasa dunia terhenti... sakit dowh... zikir je penawar hati... masa ni semua macam doa keluar.. :)



Dalam hati tertanya-tanya bila laaa nak bersalin.. macam takda chance je hari ni... tapi takut pun ada kalau bersalin hari ni.. macam tak ready je lagi... Tapi dok hospital lama-lama mana best... bosan weh.. Tiap kali masa melawat, paksa encik suami datang. Setiap kali waktu melawat! mesti on time... pastu kena stay sampai habis masa melawat... hehe...


24/12/2010 [Jumaat]

2 a.m.
Saya dan roommate bersahut-sahutan layan contraction masing-masing... macam pesta contraction pun ada.. bezanya Ieja contraction every 4 minutes... Misi pesan kalau dah every 4 minutes atau ketuban pecah dah boleh buat emergency call... tekan je butang kecemasan tepi katil..
akhirnya Ieja serah diri minta check bukaan sebab dah tak tahan sakit....

4 a.m.
Sedih lak tetiba... Ieja selamat di'transfer' ke labour room sebab dah bukak 4 cm... Layan contraction sorang-sorang la jawabnya... bila sakit datang.. bilik ber'air-cond' pun buleh berpeluh..

10 a.m.
Doktor advised bersalin kat Hospital Melaka bila dapat tau yang kami dok Melaka... Sebab Hospital Melaka lagi besar & banyak pakar katanya
...tapi kalau nak bersalin Hospital Segamat pun takpe sebab depa dah ready 2 teams tu... alahai... makin tertekan lak...
Lepas borak-borak medik dengan rombongan doktor tadi, Dr.Hussein advised buat check bukaan kut-kut dah boleh proceed...
Dengan senang hati saya ke bilik rawatan serah diri untuk di'seluk' buat kali kedua..eh... keempat.. (rupanya takde pun check bukaan setiap 4 jam tu... huhu...) 
Doktor tudung labuh cakap dah buka 3 cm... tapi belum qualified lagi untuk ke labour room.. sabar je la...

11 a.m.
Suddenly contraction melonjak every 4 minutes... takkan cepat sangat kut... kemas-kemas apa yang patut... mandi siap-siap... makanan tengahari langsung tak selera nak hadap... tapi kalau dah nak bersalin perlu tenaga tau... So, ratah kurma & air zam-zam puas-puas.


12:50 p.m.
Capai handphone.. Nekad serah diri untuk di check lagi sekali.. sampai di kaunter...

"Kak... saya rasa dah kerap sangat sakit ni... tolong check bukaan boleh tak?"

"Boleh... adik masuk bilik rawatan dulu ye.. kejap lagi akak datang..."

Lepas check, kakak misi panik sambil jerit (tak ingat apa benda yang disebut tapi ada perkataan fully bla bla bla... bukaan penuh kut...) sambil tanya kat aku... air ketuban dah pecah ke belum...
Lepas ditransfer atas troli... laju je misi tolak ke labour room...

sempat lagi tanya...

"Saya dah bukak berapa cm sebenarnya kak?"

"Tak payah tanya berapa dik... awak nak bersalin dah tu..."

Apaa??? takutnya...dalam hati sempat pujuk hati sendiri... takpa.. kalau aku mati hari ni pun mati hari Jumaat.. huhu...
sambil ditolak ke dewan bersalin call suami suruh datang cepat sebab dah nak bersalin...

Lokasi: Dewan Bersalin.

Lepas diperiksa kak bidan yang paling senior di dewan bersalin... kena suruh hold dulu... katanya belum fully 10 cm... kalau teran sekarang bahaya... Aik... tadi beriya misi kat wad cakap dah full.
Terkedip-kedip mata menahan dari terteran... sakit woo...cuba bayangkan nak berak sangat tapi tak boleh berak lagi... macam tu lah azab dia... haha...

Baby makin excited nak keluar tapi misi-misi tak bagi teran lagi... siap masing-masing beredar buat kerja lain...

lebih kurang 1:30 p.m. 
Lega amat bila nampak kelibat suami masuk labour room... sengih-sengih sambil tahan sakit... dalam hati rasa nak nangis kuat-kuat sebab banyak sangat emosi bercampur baur.. Tapi syukur sangat sebab suami sempat sampai... ada hikmah la tu misi suruh tahan kan.. :)

Bila sakit datang kemain kuat aku meraung... (rasanya la... hehe)... suami pujuk-pujuk... sapu ubun-ubun sambil selawat... suruh banyak ingatkan Allah....
Boleh sampai satu tahap tu terterjerit..

"Kita tunggu apa nie?? Rasanya baby nak keluar dah ni...."

Datang seorang misi offer nak bagi bius tahan sakit... Aku angguk je... Lepas bius tinggal kami berdua lagi...

Bila seorang misi muda berbangsa India masuk periksa drip... sempat minta tips macamana cara nak bersalin yang betul... Nasib baik laaa terpikir nak ulangkaji last minute... hehe

Bila betul-betul dah tak tahan... datang lagi seorang misi...

"Hmm... OK cuba teran sekarang... macam dah boleh je..."

Contraction serang je terus teran tanpa segan silu... sedar-sedar bilik bersalin dah penuh dengan misi-misi... ramai yang jadi tukang sorak je sebenarnya... huhu... tapi tukang sorak tu la sebenarnya yang bagi semangat nak meneran dengan jayanya... :)

Alhamdulillah proses meneran tak ambil banyak masa sangat... cubaan pertama terhenti separuh jalan... boleh tengah-tengah meneran contraction hilang...

"Kejap...kejap... tak rasa nak keluar pulak..." Aduyaaii... boleh pulak daku ber'take time' di tengah-tengah gawat itu... hehe....

Sempat suami bisik kat telinga... "Baby nak keluar dah tu... dah nampak rambut dia..."

Second attempt dengan berbekalkan tenaga yang ada... + contraction + sokongan padu pasukan sorak...

TUPP! sedar-sedar baby dah ada atas dada...

"Haa... tengok ni awak dapat anak apa...?"

"Boy..."

Semua dalam bilik bersorak gembira... Alhamdulillah...Alhamdulillah...  rasa sakit semua hilang...

Tepat 2:19 petang di hari Jumaat yang indah anakku selamat dilahirkan... Akhirnya... saat pertemuan kami bertiga... Syahdu wey... hihi...
Kekok... baby atas dada mula gerak-gerak... macam terpinga-pinga masuk alam baru... belai kepala baby sambil cium perlahan-lahan... Pandang muka suami. Masing-masing sengih... Owh.. macam ni rupanya bersalin... seronok walaupun sedikit perit.

Alhamdulillah... Alhamdulillah... Alhamdulillah...
Terima kasih SEMUA... terima kasih atas doa dan tunjuk ajar...

Terima kasih doktor-doktor dan misi-misi yang banyak menolong dan sabar melayan karenah saya...
Allah saja yang mampu balas jasa kalian...

Sekian... :)