Saturday, December 4, 2010

counting days =)

**gambar ihsan google


rutin harian terkini - monitor pergerakan baby dalam perut...

baby gerak-gerak dalam perut. siku-siku manja. sondol-sondol manja. owh, akan merindui saat-saat ini.

paling seronok bila daddy dia ada sekali. lepas tu sama-sama gelak sebab ada budak kecik dalam perut bagi respon terajang balik bila tangan gatal daddy dia galak mengusik.

soon... saat pertemuan itu akan tiba. bila kami officially akan expand jadik bertiga. masing-masing dapat title baru. Terima Kasih Allah for this amazing experience. walaupun dalam hati sangat cemas bila terpikir-pikir apakah akan terjadi pada hari kejadian nanti... huhu...

ikut plan... minggu depan cuti panjang akan bermula. Seronok tahu?? nasib baik pekeliling cuti 3 bulan sudah keluar. makin semangat nak berpantang... hehe...

Mohon maaf kepada kalian SEMUA kalau ada salah silap selama ini. Ya.. ini macam ucapan raya pun ada... mohon kawan-kawan semua doakan proses kelahiran nanti berjalan lancar dan seronok dan dipermudahkan... Thanks in advanced... =)

Wednesday, October 13, 2010

rindu

 

Thought that we'd let it go.. Rupanya belum lagi. Walaupun sudah setahun lebih berlalu.  

Masih kagum dengan cara suami jaga & sayangkan arwah mak dulu. Harap-harap anak dalam perut ni akan ikut macam mana perangai daddy dia yang itu nanti.  

Monday, October 4, 2010

two's company, three's a crowd??

tiga. 

mengikut perkiraan.. sekarang sudah masuk SEMESTER KE-3 a.k.a SEMESTER AKHIR a.k.a LAST TRIMESTER untuk Imran Jr. duduk puas2 dalam mummy's womb... maknanya.. kalau diizinkan Allah... hujung tahun ni kami akan expand jadi bertiga. 


sekarang sedang dalam proses belajar untuk bersedia sibuk yang amat untuk menguruskan dua orang lelaki kesayangan saya nanti.

doakan success... amiiin.... :)


p/s: selamat hari jadi cayang. hujung tahun buleh claim hadiah paling special. InsyaAllah. :p


persis bapaknya... :)

Tuesday, August 10, 2010

ramadhan datang lagi

esok puasa fardhu ramadhan... 

Alhamdulillah kita semua sempat berjumpa lagi dengan ramadhan tahun ini... syukur...

Alhamdulillah... 

Alhamdulillah...


baby updates: kalau ikut perkiraan... sekarang dah 20 minggu... halfway there... :)

alhamdulillah setakat ni semua okay... no more uwek2... nikmat wooo dah boleh makan dengan normalnya... hehe... harap2 semua selamat sampai ke hujung nanti. amiin.... 

teruja sangat bila rasa free kick dalam perut sendiri. walaupun tahap baby menendang masih ditahap manja-manja lagi... 

last two days, mr.Imran warning bila kantoi aku tekan-tekan perut sebab nak rasa baby tendang-tendang dalam perut... "janji jangan buat lagi... nanti baby dalam perut penyek.. tunggu je baby besar sikit, nanti puas la awak rasa kena terajang..." hehehehehe.... :)) tak boleh tahan...

kalau dah curious sangat mesti mr.Imran jadi mangsa kena suruh dengar bunyi baby dalam perut... kadang-kadang dia cakap baby tengah tido laa... siap ada bunyi berdengkur lagi... haish..mentang-mentang la aku tak dapat dengar perut sendiri....  

apa yang buat aku wonder sangat berdasarkan pengalaman mengandung setakat nih... walaupun selalu sakit belakang/pinggang especially bila nak bangun dari baring/duduk... time solat takde pulak sakit2 pinggang bila rukuk/sujud/berdiri... amazing kan? how the design of our prayer is soooooo perfect.... kagum okay.... 


P/S: sempena Ramadhan yang mulia ini... mohon ampun dan maaf atas keterlanjuran kesilapan kami suami isteri buat semua yang mengenali diri kami... semoga kita semua dapat melaksanakan ibadah yang terbaik sepanjang bulan ramadhan ini. amiinn....      

Wednesday, July 28, 2010

maafkan je lah... :)

semalam selepas berbuka nasi beriyani di tesco melaka terjumpa kawan belajar masa di UiTM dulu...
bila ditegur kami sengih saja... muka macam familiar tapi nama sumpah kami tak ingat...

"bern kan?"
"jas kan?"

"ha ah"... kami angguk...

"hmmm... siapa ye? tak ingat la nama..." mr.Imran garu-garu kepala...
"muka ingat... tapi tak ingat nama... maklumlah dah makin tua kan..." aku kaver baekk punya...

"woi... aku la... dulu masa diploma aku pernah sama kelas dengan kau (aku la tu)..." alamak!
aku sengih je...
"ooo patut la aku tak ingat sangat..." mr.Imran tepuk dada...

"banyak la kau... aku satu batch dgn kau dulu..."si kawan-yang-kami-tak-ingat-nama membebel tak puas hati... hahaha... kawan laki aku rupanya... selamat aku... hehe.. eh.. tapi dia kenal aku jugak... huhu...

lepas borak-borak sekejap mr.Imran masih berusaha tanya siapa nama kawan tadi...

"aahh... ko cari nama aku dulu..."
hehehe... sumpah kami tak ingat nama dia...

kawan-kawan.... lepas nih kalau kita terjumpa kat mana-mana... aku minta maaf sangat kalau aku tak hengat nama korang... kalau aku tak tegur sebab aku teragak-agak takut tersalah tegur, korang jangan marah okay... memang aku & suami aku ada penyakit lupa nama orang... tapi muka still ingat ok! :D

bukan apa...
last semester masa urus pendaftaran pelajar baru... aku tegur satu mamat tu dengan penuh konfiden sebab aku ingat dia member aku masa belajar di UiTM dulu... aku kan jenis ingat muka orang...
kalian rasa apa reaksi dia??

muka blur2... lepas tu dia cakap... "eh... saya la puan... sem lepas saya masuk kelas puan... tak ingat ke?"

malu siballl......

Monday, July 19, 2010

pengalaman pertama berpuasa bersama si kecil...

ramadhan makin dekat...
hari ini puasa ganti. atas semangat dan dorongan mr.Imran...
beliau siap berpuasa sekali sebab nak support wife terchenta dia mengganti puasa yang ada lagi 8 hari perlu diganti.

sejam yang lalu... maknanya dalam lebih kurang 4 jam sebelum berbuka...
puasa terbatal...
walaupun morning sickness nampaknya sudah berakhir... tapi tanpa dapat ditahan-tahan... isk... sedihnya nak cakap... puasaku terbatal jugak... angin kut... kepala pun sedikit rasa berat... sebab kurang tidur kut... tapi serius... sedeyy... lepas semayang zohor nangis atas sejadah...
misi hari ini gagal...

tapi takpa... esok lusa kita puasa lagi...sambil pujuk baby dalam perut... hari ini kita training dulu la ye... tapi niat tetap nak makan lepas azan maghrib nanti...


mesti ada hikmah kan??

:")

Wednesday, June 16, 2010

9 years old

16 jun 2001 ~~> 16 jun 2010

for 9 years journey.. dari berkenal-kenal... berdating-dating... bergaduh-gaduh... bercinta-cinta.. berkawen-kawen.. sampai ke la ni... rupanya sudah hampir sedekad kami ber'roller-coaster'... phewww...

to this date...

1 + 1 = 3

Soon mr.&mrs.Imran akan menerima kehadiran orang ketiga. Almost halfway there.. InsyaAllah.. :) sekarang baru masuk 12 weeks++.

Happy, nervous, curious, tiredness, etc.. semua ada... Hopefully semua okay throughout this journey. Semoga sentiasa dalam lindungan Allah... amiinn...



gambar di atas adalah masa first time kami mengintai si kecil (25Mei2010)...
masa tu baru masuk 9 weeks++...
shayang... say hello to the world... :)


kelakar tengok gelagat excited+jakun mr.Imran masa tengok baby gerak2 lambai tangan kat mummy n daddy... priceless moment.. hihi...

Kawan-kawan... doakan semua selamat... terima kasih. :)


sedey weh... ingat nak makan-makan besar sempena hari ni tapi mr.Imran is away.
apapun...

Happy anniversary cayang...


Monday, May 10, 2010

selamat hari ibu

semalam hari ibu.

.sebak.

PERTAMA sebab mama sekarang jauh di mata. cukup la takat sms. karang aku call makin sebak. (apa punya alasan daa)

KEDUA sebab mak mertua sudah pergi meninggalkan kami. cukup setahun. Topik hari ibu langsung tidak menjadi isu. nanti banjir pulak rumah kami. bila iklan sempena hari ibu keluar di kaca television, nampak raut muka suami yang menahan sebak. okay cukup.

KETIGA sebab terkenangkan janin yang sedang membesar dalam rahim. maknanya, dengan izin ALLAH tahun depan aku layak sambut hari ibu. InsyaAllah.
aku sebak sangat sebab baru aku tahu susah payah perit nak jadi seorang ibu. walaupun si anak belum dilahirkan... tapi dah macam-macam dugaan kena pikul.
tiba-tiba aku kagum yang amat dengan seorang insan bergelar ibu. amat.

SELAMAT HARI IBU buat semua insan yang bergelar ibu. i salute u all!!!!!

Tuesday, March 30, 2010

kamasutra... eh.. eh.. karma??

semenjak dua menjak ini topik perbualan dengan rakan opis mesti berkenaan pe'el student yang makin menjadi-jadi.

student makin kurang ajar. student makin malas. student makin tinggi suara. student makin liar. student makin itu. student makin ini.
aku kadang-kadang tiru style cikgu-cikgu aku masa skolah dulu. main psikologi. tapi keberkesanan sangat kurang.
kebal beb students aku.. semua cara saikologi yang aku cuba tidak berkesan sangat. kalau hari ini tegur mungkin nampak bibit keinsafan sikit. esok dah kembali ke azali.

kalau bab kena ajuk depan-depan.. kena marah (a.k.a tinggi suara) dengan student... kena tendang pintu (ini kes kalau aku tak bagi masuk kelas sebab lewat sejam. sejam beb! lepas tu buat muka tak bersalah. minta maaf + explain kenapa lambat memang haram la. ingat ini kolej bapak dia apa)

kalau ikutkan perasaan buleh kena strok wooo...
bila post-mortem balik.. adakah ini karma??
owh tidak... aku dulu stok-stok hormat cikgu beb.. cikgu tu aku anggap macam second parents kat sekolah. RESPECT!
abis tu kenapa bila turn aku jadi pendidik dapat student ini gaya?
okay.. bukan semua student aku perangai negatif. ramai juga yang baik. itu aku tak sangkal.
pokok pangkal SEMUA students aku sayang. aku harap aku boleh contribute sikit pun jadi la.. supaya nanti diorang semua berjaya. macam jasa cikgu-cikgu aku masa sekolah dulu. tanpa diorang apalah jadik kat aku sekarang ini. tah2 jadi minah rempit. siapa tahu??

walaupun aku dah agak fed-up.. tapi aku takmau fed-up lagi. sebab aku tak minat kerja lain. kalau boleh jadi cikgu sampai bila-bila pun tak apa. walaupun korang cakap aku tak ada bakat nak jadi cikgu. lantak pi la...
aku anggap ini cabaran.

bring it on bebeh!!!

agak-agak kalau aku masuk kelas ini pesen budak2 takut tak dengan aku??

Thursday, March 4, 2010

menyahut cabaran cuaca panas

semua orang cakap "panasss.. panassss..."
kadang-kadang tertanya-tanya juga kalau-kalau panas nih hanya sementara. ala-ala summer gitu... bermusim... tapi macamana kalau panas berpanjangan sampai bila-bila...
haaa... rasakan kita semua...

aktiviti luar semakin kurang. asyik terperok di rumah bila hujung minggu. bukan sebab dalam rumah ada air-cond tapi sebab di luar tu panas yang amat... silap-silap hati pun buleh panas... macam kata sorang member kat opis "tengah masak kat dapur pun boleh mengamuk sebab panas sangat". HAHAHAHAHAHAHAHA...

kipas siling ruang tamu rosak. beli kipas portable tambah lagi satu biar ruang tamu sejuk sikit walaupun angin yang datang dari kipas sekali pakej dengan bahang. BAHANG! MasyaAllah...
kalau rumah sendiri sanggup tangguh bayar kereta bulan-bulan sebab nak pasang air-cond... biar hati sejuk sikit... hehe
tapi malas nak minta izin kat tuan rumah sewa...
sabar dulu....

sebab cuaca makin HOT HOT HOTTTT... kami berdua ambil keputusan drastik untuk potong rambut. bukan apa... senang nak menghadapi kepanasan yang mendatang.. :)



ini muka candid si asben lepas kena projek rambut masa tengah masyuk tengok tiwi sambil buat assignment. tiba-tiba rasa diri ini ada talent nak buka kedai gunting rambut. hehe.



buat pesen gini pun okey jugak ye bang...

you cut, i cut...

*sekarang tekanan perasaan akibat cuaca kurang sikit sebab si asben setuju & siap tolong potongkan rambut... sekali tak rata daaa dia potong... biar laa.. kalau orang tanya jawab saja ini pesen terkini... senang.

Wednesday, February 17, 2010

Allah bagi kita sakit sebab nak sucikan dosa-dosa di dunia... :D

semalam berakhir 'kareer sementara' saya menjadi misi @ jururawat merawat si lelaki yang selalu demam berhari-hari lepas tu susah nak sihat balik. cuti tahun baru cina 4 hari terisi di rumah sahaja. undangan majlis kenduri kawen dan kenduri akikah terpaksa ditolak ketepi kejap...

kesian encik imran kena buli aku. time dia demam la kena amik kesempatan. haha (jahat okeh!) hari terakhir demam (hari kesihatan sudah kembali. alhamdulillah.) saya mengambil peluang untuk menajamkan bakat terpendam menggunting rambut. sekarang my mr.sunshine sudah berubah rupa menjadi mr.botak. bubye rambut ombak ombak! :D

latest rupa kepala suami terchenta sebelum diprojekkan. minggu lepas masa hadiri kenduri kawin kawan di muar.







hujung minggu ni insyaallah turun muar lagi. insyaAllah...

Tuesday, February 2, 2010

...bunyi cengkerik...

sudah lama rasanya tidak home alone...

lepas maghrib tadi mr.imran siap-siap untuk berangkat ke Klang. mungkin 3 hari akan tidak berteman. semua usaha untuk melengahkan nampaknya gagal... walaupun macam2 cerita aku reka.. cerita seram orang bawa kereta malam-malam la.. cerita itu la... cerita ini la...

bukan apa...
seronok sangat kalau berteman.. ada kawan borak-borak... ada orang nak picit kepala picit belakang kalau kepala rasa berat lepas tu angin keluar brepp brepp (bukan kentut okay)... ada orang nak tolong betulkan parking kereta kat depan rumah sebab terlebih ambik space lepas tu risau kereta lalu lalang marah-marah sebab jalan depan rumah sempit... etc.. etc...

tapi tiba-tiba rasa nak cakap "sayang pegi la malam ni nanti kalau asyik tangguh supervisor marah. schedule lari.. nanti tak boleh konvo on time..." sebab risau... padahal dalam hati geram bila baca sms kawan2 dalam henfon dia suruh datang Klang malam ni jugak sebab team futsal tak cukup la.. sebab email profesor tu nak cepat la.. Ok.. fine.

5 minit lepas mr.Imran pergi.. masuk bilik nangis sebab dah mula rindu.

ok.. nak tidur. esok tak ada orang nak kejut... macam ada chances je lambat sampai opis esok pagi.

....

Tuesday, January 26, 2010

we-are-1-year-old-today! =)





dub dab dub dab...

setahun yang lalu... kami berdua tengah berdebar... lagi dua jam kami akan transform jadik hasben and wife... =)
the best moment in our life!! so far...




p/s: to dearest hubby...
selamat ulang tahun pertama kita! saya sayang awak dan saya tahu awak pun sayang saya juga sebab semalam saya mengantuk gila lupa nak buatkan awak roti butterscotch + ice cream tapi awak tak marah langsung.. malah awak selimutkan saya yang dah terbongkang kesejukan atas lantai sebab nak temankan awak main games walaupun awak dah offer nak dukung masuk tidur kat bilik masa saya tengah mamai tahan mengantuk..
my Sayang, terima kasih untuk setahun yang sangat seronot. walaupun saya selalu membebel sebab awak suka sepahkan rumah lepas tu bila kita malas nak kemas rumah guna alasan 'tak-guna-mengemas-kalau-ada-orang-sepahkan-balik-lepas-tu' tapi awak sengih je tak marah pun kat kita... insyaAllah lepas ni saya akan lebih rajin mengemas rumah... tapi saya harap awak akan rajin tolong saya masak selalu walaupun saya suka membebel jugak bila dapur tak kemas sebab lepas awak tolong masak mesti dapur bersepah gila..
my sayang... dalam banyak-banyak momen yang kita ada... saya paling suka semua momen yang ada awak... tak kira la momen happy atau angry atau sedih... yang penting ada awak... sebab bila saya bayangkan yang awak tiada dalam hidup saya... saya rasa macam nak mati. sebab.. u are my better half...

Alhamdulillah sudah setahun. saya berdoa lepas ni ada banyak tahun lagi untuk kita berdua.. kalau ditakdirkan bertiga atau berempat atau berlima atau berenam pun.. saya selalu berdoa supaya KITA bahagia sampai bila-bila. Amiiin....